Elektronik
Maximal perfektion

Gjutning av elektroniska och elektriska komponenter

Dispenseringsteknik för polyuretan, epoxi och silikon

Elektriska och elektroniska komponenter används i ett stort antal produkter och deras tillförlitlighet har blivit en självklarhet för slutkunden - även under extrema omgivningsförhållanden. Sådana förhållanden kan vara allt från stötar och vibrationer till damm och fukt eller till och med höga temperaturer. För att säkerställa tillförlitlig drift och korrekt elektrisk isolering är komponenterna ingjutna med flytande föreningar. Gjutning bildar en permanent förbindelse med komponenten och skyddar den på så sätt mot obehöriga ingrepp. Beroende på ingjutningsmassan och den specifika tillämpningen sker processen under atmosfäriskt tryck eller vakuum. En av processutmaningarna är att åstadkomma en bubbelfri ingjutning, eftersom luft i ingjutningen försämrar komponenternas isolerings- och skyddsförmåga samt mekaniska styrka.

DOPAG:s blandnings- och doseringssystem möjliggör repeterbar dosering med hög precision. Sådan dosering innebär ett konstant blandningsförhållande även vid varierande flöden i dynamiska processer. Ur både ekologisk och ekonomisk synvinkel främjar DOPAG:s doserings- och blandningssystem en hållbar produktionsprocess. De material som ska bearbetas blandas utifrån den specifika efterfrågan, vilket innebär att materialförbrukningen och kostnaderna för avfallshantering kan minskas. Användning av spolmedel behövs inte.

Din kontaktperson

Skydd mot stötar, vibrationer, damm, fukt och höga temperaturer

De flesta av de ingjutningsmassor som används inom elektronik är polymerer baserade på polyuretan (PU), epoxiharts och silikon. Tack vare sin höga termiska stabilitet och det faktum att de kan vara från mjuka till extremt hårda används t.ex. PU-gjuthartser för många tillämpningar, t.ex. för ingjutning av transformatorer med tryckta kretsar i kretskort. I dag används PU-gjuthartser som tillhör klass F i isoleringssystemet och som uppvisar en hög termisk stabilitet i allt större utsträckning för ingjutning av elektroniska komponenter, medan elastiska PU-gjuthartser används för elektroniska system i bilar.

Vi erbjuder lösningar för

 • Ingjutning av elektriska komponenter.
 • Ingjutning av lindningar i elektriska motorer och transformatorer
 • Ingjutning av lysdioder i genomskinlig plast
 • Ingjutning av elektroniska komponenter på tryckta kretskort
 • Ingjutning av halvledare

Individuella doseringssystem för automatiserad ingjutning

Referensprojekt

Marknader

Välj dina marknader:
Alla DOPAG-artiklar på ett ögonblick:
 1. Självhäftande pärlor i elektronikindustrin

  Högre kvantiteter på kortare tid - För limning av höljen till LED-armaturer har DOPAG konfigurerat ett automatiserat doseringssystem som uppfyller exakt dessa krav.

  Mer
 2. FIPFG-serietillverkning av PU-skumpackningar för kopplingsskåp

  SAE Schaltanlagenbau Erfurt sätter man sin tillit till dynamicLine från DOPAG för den separata tillverkningen av kopplingsskåp. Vi har besökt dem på plats.

  Mer
 3. Hur man byter från manuell till automatiserad tillämpning

  När är det fördelaktigt att byta från manuell dosering till en dispenserings- och blandningsmaskin? - Vi hjälper dig att identifiera de parametrar som påverkar valet.

  Mer
 4. Packning och limning av kontrollskåp

  Med dynamicLine erbjuder DOPAG ett system för båda tillämpningarna och möjliggör därmed en effektiv, automatiserad serieproduktion.

  Mer
 5. Automatiserade system för inkapsling av elektronik

  DOPAG erbjuder automatiserade ingjutningslösningar för olika tillämpningar - två praktiska exempel!

  Mer
 6. Nyckelfärdiga system för automatiserad dosering och blandning

  CTO Daniel Geier talar i intervjun om utmaningar inom automatiserad doseringsteknik.

  Mer
Visa mer

Limning och tätning blir en allt populärare metod för att sammanfoga komponenter utan skruvar. Med DOPAG-system kan applikationer utföras tillförlitligt med hög precision.

 1. eldomix

  eldomix

  Eldomix 100/600-systemen är kompakta, lösningsmedelsfria, kugghjulspumpdrivna doserings- och blandningssystem.

 2. variomix

  variomix

  Variomix-systemen är lösningsmedelsfria, kompakta, pneumatiska eller hydrauliskt drivna doserings- och blandningssystem med kolvpump.

 3. vectodis

  vectodis

  Vectodis används för att hantera material med en enda komponent. Det krävs bara en lämplig dator för materialförsörjning och mätning.

 4. vectomix

  vectomix

  Vectomix används för att hantera material med flera komponenter. På grund av dess kompatibilitet och modularitet används två Vectodis kolvmätare för enkomponentsmätning med samma eller olika storlekar.

I ingjutning används hartser som silikoner, polyuretaner eller epoxihartser i flytande form. För produktionsprocessen erbjuder DOPAG olika dispenserings- och blandningssystem.

 1. eldomix

  eldomix

  Eldomix 100/600-systemen är kompakta, lösningsmedelsfria, kugghjulspumpdrivna doserings- och blandningssystem.

 2. vectomix

  vectomix

  Vectomix används för att hantera material med flera komponenter. På grund av dess kompatibilitet och modularitet används två Vectodis kolvmätare för enkomponentsmätning med samma eller olika storlekar.

Med DynamicLine and det nya blandningshuvudet erbjuder DOPAG en effektiv lösning för alla former av packningar.

 1. Dynamiskt blandningshuvud

  Dynamiskt blandningshuvud

  Det dynamiska blandningshuvudet med sin nya ventilteknik har utformats för att för blandning av polymera reaktionssubstanser med låg till hög viskositet för skumning, limning, tätning och ingjutning.