Mätningsteknik som används för framtidens tunnelbyggen

DOPAG stöder studenter i innovationstävlingen som organiseras av Teslas grundare Elon Musk

Tunnelbyggen har alltid varit något som schweizarna har utmärkt sig på - och det med en hög grad av noggrannhet och precision. Detta är egenskaper som också är mycket viktiga för DOPAG:s doserings- och blandningsteknik vid utvecklingen av produkter som ventiler och pumpar. DOPAG stöder därför projektet Swissloop Tunneling. Med detta projekt vill ett team av studenter från ETH Zürich revolutionera tunnelbyggandet med en ny tunnelborrmaskin. Laget deltar i den tävling som Tesla-grundaren Elon Musk har lanserat under namnet "Not-A-Boring-Competition". Med den här tävlingen vill Elon Musk göra Hyperloop-konceptet till verklighet. Hyperloop är ett framtida transportmedel som består av en smal transportkapsel som flyter i vakuumrör och som kan transportera människor eller varor i hög hastighet och till låg kostnad. Målet för de studenter som deltar i Swissloop Tunneling är att göra tunnelbyggandet snabbare, mer hållbart och effektivare.

DOPAG-ventiler säkerställer optimal materialhantering vid tunnelbyggnationDen nya tunnelroboten ska röra sig minst fem millimeter per sekund. När den väl har huggit sig fram genom berget är nästa steg att utforma tunnelväggarna. Här används inte prefabricerade element som vanligt, utan de tillverkas direkt i tunnelborrmaskinen av en tvåkomponentspolymer. I det system som används för detta är två materialtrycksregulatorer från DOPAG installerade. Materialtrycksregulatorer sänker trycket på det transporterade materialet till det nödvändiga arbetstrycket, kompenserar för fluktuationer i materialtrycket och säkerställer på så sätt ett jämnt materialflöde. I det här fallet installerade Swissloop Tunneling-teamet materialtrycksregulatorer med membran. Dessa används alltid för reaktiva material, som i fallet med den polymer som används här.

Med sin nya tunnelrobot har Swissloop Tunneling-teamet tagit sig till slutskedet av Not-A-Boring-tävlingen - ett av tolv kvarvarande team av nästan 400 sökande. Detta placerar laget bland de tre bästa procenten i världen. Partnerteamet var också framgångsrikt i en tidigare tävling - 2019 nådde Swissloop-transportkapseln andraplatsen i SpaceX Hyperloop Competition som organiserades av Elon Musk.För mer information om Swissloop Tunneling-projektet, besök www.swisslooptunneling.ch.