Packningar och elektronikgipsning för tillverkning av vägglådor

Mät- och blandningsteknik skyddar känslig elektronik effektivt mot damm, smuts och fukt.

Oavsett om den står hemma i garaget, under carporten eller på företagets parkeringsplats behöver el- och hybridbilar alltid en flexibel strömförsörjning. En wallbox (väggladdningsstation) erbjuder ett säkert och effektivt sätt att ladda bilarnas batterier. Beroende på platsen kan wallboxen utsättas för olika miljöförhållanden. Detta inkluderar smuts, damm och fukt samt regn, frost och värme vid utomhusinstallation. Det är därför särskilt viktigt att de känsliga elektroniska delarna inuti wallboxen är optimalt skyddade.

Vilken typ av vattentätning som används beror på olika faktorer. Det beror till exempel på de anslutnings- eller kommunikationsalternativ som wallboxen erbjuder (t.ex. Ethernet), hur själva höljet är konstruerat och om det finns möjligheter till reparation. PU-tätningar används allt oftare i dessa fall.


PU-packningar ger ett säkert skydd

Packningar av polyuretan (PU) erbjuder det mest tillförlitliga skyddet av elektroniska delar. Här är tätningen placerad på insidan av höljet. När höljets delar väl är anslutna till varandra kan inte längre smuts, damm eller fukt ta sig in i vägglådan tack vare PU-paketet.

Tätningen kan appliceras på olika sätt. Eftersom lång hållbarhet, tillförlitlighet och stark vidhäftning är viktiga faktorer för en wallbox är dock automatisk applicering - packning - den bästa lösningen. Vid packning appliceras den tvåkomponents polyuretan automatiskt på komponenten i flytande tillstånd. Den skummar upp och härdar mycket snabbt vid rumstemperatur.

Allt på ett och samma ställe: packningar och elektronikgipsning för tillverkning av laddningssystem.

Packning med dynamicLine

DOPAG har utvecklat dynamicLine för automatiserad applicering av PU-tätningar. Den gör det möjligt att producera PU-paket mycket snabbare, i större mängder och även mer kostnadseffektivt. Dubbelkomponentpolyuretanen doseras, blandas och appliceras med hjälp av ett dynamiskt blandningshuvud. Det finns två alternativ för automatiserad materialtillförsel. Det dynamiska blandningshuvudet kan kombineras antingen med en linjär robot eller med en industrirobot. När det gäller en linjär robot kan komponenterna göras tillgängliga för blandningshuvudet antingen manuellt via skyttelskjutbord eller med hjälp av ett transportband. Det är också möjligt att med hjälp av en industrirobot placera komponenten under ett fast installerat blandningshuvud och börja i form av en skumkula. Med båda automationslösningarna är det möjligt att applicera en packning på flera ställen i väggladdningsstationen. Styrenheten kan lagra flera doserings- och positioneringsprogram. Dessutom kan olika utmatningskapaciteter med varierande tätningsbredd eller höjd väljas. Detta gör det möjligt att applicera PU-tätningar effektivt, exakt och tillförlitligt i serie.

Automatiserad tillämpning ger många fördelar:

 • Effektiv produktion och integrering i befintliga produktionslinjer.
 • Tätningen fäster stadigt och permanent på komponenten.
 • Det finns inga kopplingspunkter eller öppna skåror som med manuellt insatta tätningar.
 • Tack vare en kontrollerad överlappning sammanfogas skumperlens start- och slutpunkter.

Ingjutning av elektronik

Ingjutning av elektronik är utan tvekan det säkraste sättet att skydda känsliga komponenter, eftersom den centrala modulen för kraftelektronik i en wallbox kan vara helt ingjuten och sedan integreras i höljet. Det härdade epoxihartset ger ett omfattande skydd mot fukt, damm och smuts. Det tvåkomponentsmaterialet kan i allmänhet bearbetas med olika DOPAG-system. Beroende på applikationens krav finns följande doseringstekniker tillgängliga.

Beroende på materialets egenskaper (fyllmedel, slipförmåga etc.) och processdata (utmatningshastighet, skottstorlek) finns det olika doserings- och blandningssystem tillgängliga. Dessa utformas och konfigureras utifrån de specifika kraven i fråga.

Flexibel serieproduktion med automatiserade lösningar

DOPAG erbjuder individuellt konfigurerade doserings- och blandningssystem som är skräddarsydda för kundens specifika krav. Detta inkluderar automatisering samt integrering av för- och efterbehandling. Olika lösningar kan vara möjliga för automatiserad ingjutning beroende på kraven. Multifunktionella celler kan till exempel integreras i befintliga produktionslinjer. Exempelvis är det excentriska skruvdoseringssystemet Rotormix lämpligt för robotstödd materialtillförsel och kan hanteras direkt av roboten utan ytterligare slangpaket. Experterna på DOPAG konfigurerar också helt skräddarsydda specialsystem med industrirobotar för högt automatiserad serieproduktion.

Ditt partnerskap med DOPAG

 • En kontaktperson för hela systemlösningen
 • Alla tillämpningar från en enda leverantör
 • Implementering av specifika krav och automatisering
 • Vägledning av DOPAGs experter
 • Tekniskt centrum för testning och kundutbildning
 • Nära samarbete med materialtillverkare
 • Decennier av erfarenhet av dispensering- och blandningsteknik
 • Global distribution och service i över 40 länder

Din kontaktperson

Referensprojekt

Tillämpningar

Välj dina tillämpningar:
Alla DOPAG-artiklar på ett ögonblick:
 1. FIPFG-serietillverkning av PU-skumpackningar för kopplingsskåp

  SAE Schaltanlagenbau Erfurt sätter man sin tillit till dynamicLine från DOPAG för den separata tillverkningen av kopplingsskåp. Vi har besökt dem på plats.

  Mer
 2. Dispensering av två olika typer av smörjmedel

  Vi konfigurerade ett automatiserat smörjmedelsdispenseringsystem som optimerar produktionsprocesserna inom fordonsindustrin.

  Mer
 3. Doseersystemen voor de productie van waterstoftanks

  Het eldomix doseersysteem vult een impregneerbad voor de productie van waterstoftanks met behulp van het draadwikkelproces.

  Mer
 4. Dispensering av flytande silikongummi (LSR) inom medicinteknik, livsmedelsindustri och e-mobilitet

  Särskilt stränga villkor gäller för produktion inom medicinteknik och livsmedelsindustrin. En särskild konfiguration från DOPAG gör det möjligt att använda doseringssystemet i renrum.

  Mer
 5. Hur man byter från manuell till automatiserad tillämpning

  När är det fördelaktigt att byta från manuell dosering till en dispenserings- och blandningsmaskin? - Vi hjälper dig att identifiera de parametrar som påverkar valet.

  Mer
 6. Hög kostnadseffektivitet och många olika användningsområden för PU-skumpackningar

  Lär dig allt om Form-In-Place-Foam Gasketing (FIPFG) och hur det redan har börjat revolutionera tillverkningsprocesser runt om i världen.

  Mer
 7. Packningar och elektronikgipsning för tillverkning av väggmonterade elektronikskåp

  PU-packningar och ingjutningsmassor skyddar den känsliga elektroniken i en väggmonterad elektonikskåp mot damm, smuts och fukt. Vi erbjuder lösningar för båda tillämpningarna.

  Mer
 8. Dispenserings- och blandningsteknik för tillverkning av LNG-tankfartyg

  Vi erbjuder dispenseringssystem för tillförlitlig applicering av lim och tätningsmedel vid tillverkning av transporttankar för flytande naturgas (LNG).

  Mer
 9. Kontaktlös applicering av fett och olja

  Kontaktlös applicering av smörjmedel uppfyller alla villkor för komplexa, automatiserade produktionsprocesser och är nu standard inom många branscher. Vi presenterar alternativen.

  Mer
 10. Exakt limning för världens första infällbara solcellstak

  Det schweiziska nystartade företaget dhp technology har konstruerat världens första infällbara soltak. De enskilda modulerna är tillverkade med dispenseringsteknik från DOPAG.

  Mer
 11. Packning och limning av kontrollskåp

  Med dynamicLine erbjuder DOPAG ett system för båda tillämpningarna och möjliggör därmed en effektiv, automatiserad serieproduktion.

  Mer
 12. Manuell applicering av smörjmedel

  DOPAG erbjuder speciella doseringsstationer för manuell applicering av smörjmedel. Med hjälp av en adapter kan komponenter som O-ringar och andra tätningar smörjas manuellt.

  Mer
 13. Beläggning av självhäftande etiketter med silikon

  Självhäftande etiketter och klistermärken tillverkas med silikonbeläggning via beläggningssystem. Vi tillhandahåller doseringssystemet för att säkerställa materialtillförseln.

  Mer
 14. Gjutning av elektronikkort

  DOPAG tillhandahöll ett doserings- och blandningssystem för ingjutning av elektronikkretsar för batteripaket för elcyklar.

  Mer
 15. Serieproduktion af pakninger af PU-skum i bilindustrien

  Med dynamicLine erbjuder DOPAG en effektiv lösning för serietillverkning av PU-skumpackningar inom alla branscher.

  Mer
 16. Limning och tätning i flygplanstillverkning

  Volumix-doserings- och blandningssystemet är en smart lösning för att fylla patroner med lim och tätningsmedel i flygplanstillverkning.

  Mer
 17. Automatiserad limning av filter

  För tillverkningen av plastfilterelement konfigurerade DOPAG ett automatiserat doserings- och blandningssystem.

  Mer
 18. Automatiserad applicering av tätningsmaterial

  DOPAG erbjuder en individuell lösning för användning av enkomponentstätningsmedel vid tillverkning av kardanaxlar för specialfordon.

  Mer
 19. Serietillverkning av PU-skumpackningar

  Med dynamicLine erbjuder DOPAG en effektiv lösning för serietillverkning av PU-skumpackningar inom alla branscher.

  Mer
 20. Doserings- och blandningssystem för limning av fordonskomponenter

  DOPAG utvecklar ett doserings- och blandningssystem för limning av fordonskomponenter för att säkerställa enhetliga standarder över hela världen.

  Mer
 21. Ventiler för fettsprutning i möbeltillverkning

  DOPAG erbjuder möbeltillverkare flexibla och pålitliga lösningar för automatiserad applicering av smörjmedel.

  Mer
 22. Effektiv hantering av komponenter vid dosering av tätningsskum

  För automatiserad applicering av PU-tätningar på styrskåpsdörrar tillhandahåller DOPAG ett dynamiskt blandningssystem i kombination med en linjär robot och skyttelskjutbord.

  Mer
 23. Honeycomb-kapsling av sandwichpaneler

  Med hjälp av doseringssystemet coredis kan honungskakorna i sandwichpaneler, som används i flygplansinteriörer, fyllas homogent.

  Mer
 24. Tätningsmedelsdispensering för lastbilstillverkare

  DOPAG stödde framgångsrikt en lastbilstillverkare med ett doseringssystem för manuell applicering av en enkomponenttätningsmassa.

  Mer
 25. Ventiler för kontaktlös sprutning av fett och olja

  Ventiler för sprutning av fett och olja. Kontaktlös applicering av smörjmedel i svåråtkomliga områden.

  Mer
 26. Exakt ingjutning av filter och filterelement

  Exakt ingjutning av filter och filterelement är nödvändig för hög säkerhet och renhet. DOPAG stödde en global tillverkare med individuellt konfigurerade doserings- och blandningssystem.

  Mer
 27. Lönsam produktion av komponenter för kontrollskåp och höljen

  Med dynamicLine från DOPAG kan kunderna genomföra packnings- och limningsapplikationer med ett enda system.

  Mer
 28. Doseringssystem för optimal smörjmedelsdispensering

  Kraven på typen av smörjmedelsdispensering varierar och beror alltid på den tillämpning som utförs. Lär dig här mer om de fyra nyckelfaktorerna för framgångsrik systemdesign!

  Mer
 29. Kontinuerlig dosering av smörjmedel, lim och tätningsmedel.

  Membranventilen garanterar en ren tillämpning och hög tillförlitlighet i automatiserade doseringsprocesser.

  Mer
 30. Dispensering av fyllmedel för termiska luckor

  Användning av termiska spaltfyllare leder till mer avancerade krav på mätningsteknik - läs mer om lösningarna från DOPAG.

  Mer
 31. Automatiserad applicering av PU-tätningar på komponenter

  Jämfört med manuella tätningar erbjuder automatiskt applicerade PU-tätningar många fördelar.

  Mer
 32. Skottventil för kontaktlös smörjning

  DOPAG presenterar skottventilen i en ny video: Den är perfekt lämpad för kontaktlös materialtillförsel i högt automatiserade processer.

  Mer
 33. FIPFG med hög kvalitet - tillämpningar

  Tillverkare av styrskåp Fandis använder skumpackningar på olika komponenter. DOPAG har konstruerat ett FIPFG-system för denna tillämpning.

  Mer
 34. Individuell fettdispensering

  DOPAG har utvecklat två unika smörjmedelssystem för tillverkning av kulskruvar inom fordonsindustrin.

  Mer
 35. Doseringssystem för 3D-utskrift av vätskor

  Eldomix-dispenseringssystemet fyller materialbehållare i 3D-skrivare med flytande utskriftsteknik.

  Mer
 36. Automatiserade system för inkapsling av elektronik

  DOPAG erbjuder automatiserade ingjutningslösningar för olika tillämpningar - två praktiska exempel!

  Mer
 37. Nyckelfärdiga system för automatiserad dosering och blandning

  CTO Daniel Geier talar i intervjun om utmaningar inom automatiserad doseringsteknik.

  Mer
 38. Automatiserad fettmätning

  DOPAG presenterar en produktionscell som kan användas för smörjning och oljning. Disocver har även ventiler för kontaktlös materialtillämpning.

  Mer
 39. Doseringsteknik vid tillverkning av rotorblad

  Mätnings- och blandningssystem är nödvändiga i olika tillämpningar vid tillverkning av rotorblad. DOPAG presenterar sina lösningar.

  Mer
 40. Individuella system för automatiserad limdispensering

  Hushållsapparattillverkaren Amica använder ett individuellt limdoseringssystem från DOPAG för tillverkning av ugnsluckor.

  Mer
 41. Automatiserad produktion av skumpackningar

  Med dynamicLine presenterar tillverkaren av doseringsteknik DOPAG ett nytt dynamiskt blandningssystem för många olika tillämpningar.

  Mer
 42. Exakt dosering av fett och olja

  DOPAG har utvecklat ett speciellt doseringssystem för automatisk smörjning av gasfjädrar.

  Mer
 43. Smörjning inom fordonsindustrin

  Individuella fett- och limdispenseringsanläggningar från DOPAG garanterar elektriska parkeringsbromsar av högsta kvalitet.

  Mer
Visa mer