Att utnyttja solen på ett smart sätt

Dispenseringssystem för exakt limning av världens första infällbara solcellstak

Parkeringsplatser, logistikområden och reningsverk kräver mycket utrymme. Varför inte utnyttja det här utrymmet på ett effektivt sätt? Det var vad det schweiziska startupföretaget dhp technology tänkte när det konstruerade världens första infällbara solcellstak. De enskilda modulerna tillverkas med dispenseringsteknik från DOPAG.

På parkeringen för Kronbergs linbana i den schweiziska kantonen Appenzell Innerrhoden väntar besökarna en trevlig överraskning. De kan parkera i skuggan och samtidigt ladda sina elbilar. Parkeringen på 4 000 m² är täckt av ett infällbart solcellstak. Detta ger ström till Kronbergs linbana, som klättrar från dalen till bergsstationen som ligger på cirka 1 600 meters höjd. Vid stormigt väder, hagel eller snöfall fälls solcellsmodulerna ihop av sig själva och förvaras i långa garage. Världens första patenterade infällbara solcellstak utvecklades under namnet Horizon av dhp technology AG. Parkeringsöverdäckningen är ett av de senaste projekten från det unga schweiziska företaget med säte i Zizers i kantonen Graubünden. Det hela började med att takläggning av avloppsreningsverk. År 2018 togs den första modellen i drift i avloppsreningsverket för staden Chur. Det var den första installationen i sitt slag i världen. Med en yta på 6 400 m² täcker det infällbara solcellstaket 20 procent av elbehovet i det energiintensiva reningsverket. Fördelen med detta är att hela systemet förblir fullt tillgängligt, och det utfällbara soltaket ger skugga under nödvändiga underhållsarbeten på sommaren och minskar algtillväxten.


Fokus på automatisering

Det infällbara solcellstaket har en systemkontrollfunktion med en integrerad metoo-algoritm. I samband med data som samlas in av en väderstation som är monterad på systemet fälls modulerna antingen ut eller, vid dåligt väder, viks ihop och förvaras i ett garage. Företagsledarna Andreas Hügli och Gian Andri Diem har hittat en nisch på marknaden med denna affärsidé. Paret vände sig till linbaneteknik för det flexibla solcellstaket. Det lätta systemet består av en galvaniserad stödkonstruktion och ett tak av solcellsmoduler som hänger i stödkablar. Dessa är tillverkade av bländfri plast och är kopplade till varandra med hjälp av gångjärn.

"När det gäller produktionen har vi redan från början fokuserat på automatisering, eftersom det gör det möjligt för oss att växa."

Gian Andri Diem

För tillverkningen av de enskilda solcellsmodulerna integrerades eldomix-doserings- och blandningssystemet från DOPAG i produktionslinjen. Det doserar och blandar ett tvåkomponentslim som används för att binda de tunna solcellsmodulerna i plast till en metallram. Appliceringen av materialet är helt automatiserad. De enskilda modulerna monteras sedan ihop till en komplett grupp av infällbara tak. Företaget har redan använt ett hyrsystem från DOPAG vid tillverkningen av en prototyp. "Solcellsmodulerna utsätts för extrema väderförhållanden, från stark solstrålning, vind och regn till snö och minusgrader", säger Andreas Huegli.

"Det är därför viktigt för oss att modulerna är stabilt och hållbart bundna till ramen. Vi är imponerade av den exakta och tillförlitliga doserings- och blandningstekniken från DOPAG."

Andreas Hügli

Allt är helt automatiserat i produktionshallen: solcellsmodulerna limmas fast på metallramen med eldomix-doserings- och blandningssystemet. Materialet tillförs via kugghjulspumpar. De monteras sedan till en komplett utdragbar takgrupp. (Bilder: dhp technology)

Eldomix transporterar de två komponenterna med hjälp av två kuggdoseringspumpar. Dessa drivs av asynkrona trefasmotorer och ger hög doseringsprecision. Materialet levereras direkt från originalbehållaren med hjälp av två fatpumpar. I allmänhet är eldomix lämplig för bearbetning av låg- till medelviskosa flerkomponentsmaterial baserade på polyuretan, epoxi eller silikon. Materialet blandas homogent via ett statiskt blandningssystem. Blandningsförhållandet och utmatningsmängden är variabla. Materialet kan släppas ut i skottform eller kontinuerligt via en doseringsventil.

På detta sätt kan solcellsmodulerna säkert och tillförlitligt bindas till metallramen och sedan monteras till ett högkvalitativt infällbart solcellstak. Andreas Hügli och Gian Andri Diem har varit framgångsrika med sin idé. Produktionslinjen är i full gång och fler utfällbara solcellstak kommer snart att följa i Schweiz och Tyskland.

Klicka här för mer information om dhp technology: dhp-technology.ch

Ditt partnerskap med DOPAG

 • En kontaktperson för hela systemlösningen
 • Alla tillämpningar från en enda leverantör
 • Implementering av specifika krav och automatisering
 • Vägledning av DOPAGs experter
 • Tekniskt centrum för testning och kundutbildning
 • Nära samarbete med materialtillverkare
 • Decennier av erfarenhet av dispensering- och blandningsteknik
 • Global distribution och service i över 40 länder

Din kontaktperson

Referensprojekt

Tillämpningar

Välj dina tillämpningar:
Alla DOPAG-artiklar på ett ögonblick:
 1. FIPFG-serietillverkning av PU-skumpackningar för kopplingsskåp

  SAE Schaltanlagenbau Erfurt sätter man sin tillit till dynamicLine från DOPAG för den separata tillverkningen av kopplingsskåp. Vi har besökt dem på plats.

  Mer
 2. Dispensering av två olika typer av smörjmedel

  Vi konfigurerade ett automatiserat smörjmedelsdispenseringsystem som optimerar produktionsprocesserna inom fordonsindustrin.

  Mer
 3. Doseersystemen voor de productie van waterstoftanks

  Het eldomix doseersysteem vult een impregneerbad voor de productie van waterstoftanks met behulp van het draadwikkelproces.

  Mer
 4. Dispensering av flytande silikongummi (LSR) inom medicinteknik, livsmedelsindustri och e-mobilitet

  Särskilt stränga villkor gäller för produktion inom medicinteknik och livsmedelsindustrin. En särskild konfiguration från DOPAG gör det möjligt att använda doseringssystemet i renrum.

  Mer
 5. Hur man byter från manuell till automatiserad tillämpning

  När är det fördelaktigt att byta från manuell dosering till en dispenserings- och blandningsmaskin? - Vi hjälper dig att identifiera de parametrar som påverkar valet.

  Mer
 6. Hög kostnadseffektivitet och många olika användningsområden för PU-skumpackningar

  Lär dig allt om Form-In-Place-Foam Gasketing (FIPFG) och hur det redan har börjat revolutionera tillverkningsprocesser runt om i världen.

  Mer
 7. Packningar och elektronikgipsning för tillverkning av väggmonterade elektronikskåp

  PU-packningar och ingjutningsmassor skyddar den känsliga elektroniken i en väggmonterad elektonikskåp mot damm, smuts och fukt. Vi erbjuder lösningar för båda tillämpningarna.

  Mer
 8. Dispenserings- och blandningsteknik för tillverkning av LNG-tankfartyg

  Vi erbjuder dispenseringssystem för tillförlitlig applicering av lim och tätningsmedel vid tillverkning av transporttankar för flytande naturgas (LNG).

  Mer
 9. Kontaktlös applicering av fett och olja

  Kontaktlös applicering av smörjmedel uppfyller alla villkor för komplexa, automatiserade produktionsprocesser och är nu standard inom många branscher. Vi presenterar alternativen.

  Mer
 10. Exakt limning för världens första infällbara solcellstak

  Det schweiziska nystartade företaget dhp technology har konstruerat världens första infällbara soltak. De enskilda modulerna är tillverkade med dispenseringsteknik från DOPAG.

  Mer
 11. Packning och limning av kontrollskåp

  Med dynamicLine erbjuder DOPAG ett system för båda tillämpningarna och möjliggör därmed en effektiv, automatiserad serieproduktion.

  Mer
 12. Manuell applicering av smörjmedel

  DOPAG erbjuder speciella doseringsstationer för manuell applicering av smörjmedel. Med hjälp av en adapter kan komponenter som O-ringar och andra tätningar smörjas manuellt.

  Mer
 13. Beläggning av självhäftande etiketter med silikon

  Självhäftande etiketter och klistermärken tillverkas med silikonbeläggning via beläggningssystem. Vi tillhandahåller doseringssystemet för att säkerställa materialtillförseln.

  Mer
 14. Gjutning av elektronikkort

  DOPAG tillhandahöll ett doserings- och blandningssystem för ingjutning av elektronikkretsar för batteripaket för elcyklar.

  Mer
 15. Serieproduktion af pakninger af PU-skum i bilindustrien

  Med dynamicLine erbjuder DOPAG en effektiv lösning för serietillverkning av PU-skumpackningar inom alla branscher.

  Mer
 16. Limning och tätning i flygplanstillverkning

  Volumix-doserings- och blandningssystemet är en smart lösning för att fylla patroner med lim och tätningsmedel i flygplanstillverkning.

  Mer
 17. Automatiserad limning av filter

  För tillverkningen av plastfilterelement konfigurerade DOPAG ett automatiserat doserings- och blandningssystem.

  Mer
 18. Automatiserad applicering av tätningsmaterial

  DOPAG erbjuder en individuell lösning för användning av enkomponentstätningsmedel vid tillverkning av kardanaxlar för specialfordon.

  Mer
 19. Serietillverkning av PU-skumpackningar

  Med dynamicLine erbjuder DOPAG en effektiv lösning för serietillverkning av PU-skumpackningar inom alla branscher.

  Mer
 20. Doserings- och blandningssystem för limning av fordonskomponenter

  DOPAG utvecklar ett doserings- och blandningssystem för limning av fordonskomponenter för att säkerställa enhetliga standarder över hela världen.

  Mer
 21. Ventiler för fettsprutning i möbeltillverkning

  DOPAG erbjuder möbeltillverkare flexibla och pålitliga lösningar för automatiserad applicering av smörjmedel.

  Mer
 22. Effektiv hantering av komponenter vid dosering av tätningsskum

  För automatiserad applicering av PU-tätningar på styrskåpsdörrar tillhandahåller DOPAG ett dynamiskt blandningssystem i kombination med en linjär robot och skyttelskjutbord.

  Mer
 23. Honeycomb-kapsling av sandwichpaneler

  Med hjälp av doseringssystemet coredis kan honungskakorna i sandwichpaneler, som används i flygplansinteriörer, fyllas homogent.

  Mer
 24. Tätningsmedelsdispensering för lastbilstillverkare

  DOPAG stödde framgångsrikt en lastbilstillverkare med ett doseringssystem för manuell applicering av en enkomponenttätningsmassa.

  Mer
 25. Ventiler för kontaktlös sprutning av fett och olja

  Ventiler för sprutning av fett och olja. Kontaktlös applicering av smörjmedel i svåråtkomliga områden.

  Mer
 26. Exakt ingjutning av filter och filterelement

  Exakt ingjutning av filter och filterelement är nödvändig för hög säkerhet och renhet. DOPAG stödde en global tillverkare med individuellt konfigurerade doserings- och blandningssystem.

  Mer
 27. Lönsam produktion av komponenter för kontrollskåp och höljen

  Med dynamicLine från DOPAG kan kunderna genomföra packnings- och limningsapplikationer med ett enda system.

  Mer
 28. Doseringssystem för optimal smörjmedelsdispensering

  Kraven på typen av smörjmedelsdispensering varierar och beror alltid på den tillämpning som utförs. Lär dig här mer om de fyra nyckelfaktorerna för framgångsrik systemdesign!

  Mer
 29. Kontinuerlig dosering av smörjmedel, lim och tätningsmedel.

  Membranventilen garanterar en ren tillämpning och hög tillförlitlighet i automatiserade doseringsprocesser.

  Mer
 30. Dispensering av fyllmedel för termiska luckor

  Användning av termiska spaltfyllare leder till mer avancerade krav på mätningsteknik - läs mer om lösningarna från DOPAG.

  Mer
 31. Automatiserad applicering av PU-tätningar på komponenter

  Jämfört med manuella tätningar erbjuder automatiskt applicerade PU-tätningar många fördelar.

  Mer
 32. Skottventil för kontaktlös smörjning

  DOPAG presenterar skottventilen i en ny video: Den är perfekt lämpad för kontaktlös materialtillförsel i högt automatiserade processer.

  Mer
 33. FIPFG med hög kvalitet - tillämpningar

  Tillverkare av styrskåp Fandis använder skumpackningar på olika komponenter. DOPAG har konstruerat ett FIPFG-system för denna tillämpning.

  Mer
 34. Individuell fettdispensering

  DOPAG har utvecklat två unika smörjmedelssystem för tillverkning av kulskruvar inom fordonsindustrin.

  Mer
 35. Doseringssystem för 3D-utskrift av vätskor

  Eldomix-dispenseringssystemet fyller materialbehållare i 3D-skrivare med flytande utskriftsteknik.

  Mer
 36. Automatiserade system för inkapsling av elektronik

  DOPAG erbjuder automatiserade ingjutningslösningar för olika tillämpningar - två praktiska exempel!

  Mer
 37. Nyckelfärdiga system för automatiserad dosering och blandning

  CTO Daniel Geier talar i intervjun om utmaningar inom automatiserad doseringsteknik.

  Mer
 38. Automatiserad fettmätning

  DOPAG presenterar en produktionscell som kan användas för smörjning och oljning. Disocver har även ventiler för kontaktlös materialtillämpning.

  Mer
 39. Doseringsteknik vid tillverkning av rotorblad

  Mätnings- och blandningssystem är nödvändiga i olika tillämpningar vid tillverkning av rotorblad. DOPAG presenterar sina lösningar.

  Mer
 40. Individuella system för automatiserad limdispensering

  Hushållsapparattillverkaren Amica använder ett individuellt limdoseringssystem från DOPAG för tillverkning av ugnsluckor.

  Mer
 41. Automatiserad produktion av skumpackningar

  Med dynamicLine presenterar tillverkaren av doseringsteknik DOPAG ett nytt dynamiskt blandningssystem för många olika tillämpningar.

  Mer
 42. Exakt dosering av fett och olja

  DOPAG har utvecklat ett speciellt doseringssystem för automatisk smörjning av gasfjädrar.

  Mer
 43. Smörjning inom fordonsindustrin

  Individuella fett- och limdispenseringsanläggningar från DOPAG garanterar elektriska parkeringsbromsar av högsta kvalitet.

  Mer
Visa mer